Hoe kan jouw organisatie, zonder stress, optimaal presteren met jou en jouw collega's?

Je hoort het steeds vaker, health trackers zijn de toekomst binnen HR en de borging van vitaliteit. En het is waar, health trackers bieden inzicht in het welzijn van de mensen waarmee jij werkt. De data die de health trackers verzamelen helpen bij het maken van de juiste keuzes en voorkomen van overbelasting.

 Je hoort vaak dat dit  de toekomst is, maar op dit moment wordt de data die trackers verzamelen al ingezet om doormiddel van A.I. en machine Learning  te adviseren bij de werving & selectie van de juiste mensen en bij het leveren van een optimale productiviteit.

Zo helpen de verzamelde data bij strategische besluitvorming en verminderd het werkdruk waardoor stressklachten en uitval bij jouw collega's of medewerkers voorkomen wordt.

Smartbeat geeft jou eenvoudige en doeltreffende tools, inzicht en hulp om health tracking optimaal in te zetten in jouw organisatie.

Hoe zorg je ervoor dat jij en jouw collega's fit energiek, productief en gemotiveerd verschijnen?

Het is een toverwoord geworden "vitaliteit", maar wat betekent het nu echt? Waar het in mijn ogen op neer komt is dat je de medewerker individueel ondersteunt om dagelijks fit, energiek en gemotiveerd te zijn om naar eigen verantwoordelijkheid en vaardigheden productief te zijn voor de organisatie. Daarmee bepaald het de algehele gezondheid. Om vitaliteit te verbeteren zullen zowel de mensen in, als de organisatie zelf moeten leren. Jammer genoeg zit er een groot verschil in hoe individuele mensen leren en hoe een organisatie aan zijn kennis komt. Want mensen leren 70% van hun vaardigheden op basis van ervaring. Terwijl organisaties het liefst mensen op cursus sturen zonder de omgeving te creëren die deze verkregen kennis omzet in vaardigheid. Hierdoor begrijpen mensen binnen de organisatie wat vitaliteit inhoudt, maar bevordert de organisatie de duurzame inzetbaarheid ermee niet.

Kortom de organisatie moet op basis van de verkregen kennis mee transformeren. Wanneer dit gebeurt ontstaat organisatiewelzijn. Maar voordat deze transformatie überhaupt op gang kan komen zullen jij en je collega's moeten begrijpen dat ieder mens anders reageert en dat een one-size-fits-all aanpak niet meer van deze tijd is. Maar op basis van welke indicatoren pas je de aanpak aan op de mens die voor je staat? Hier komt technologie en zelfmeting om de hoek kijken.

Want de technologie die health apps ondersteunen zorgden dat zelf-meting de standaard is om data op een dergelijk manier te verwerken dat de mens real-time inzicht heeft in zijn stress en herstel vermogen. Zo helpen data gedreven oplossingen bij het maken van de noodzakelijke individuele keuzes die gedragsveranderingen stimuleren. Welke inzichten komen uit een preventieve screening?

De fysiologische data die we verzamelen tijdens de preventieve screening om tot deze inzichten te komen is Hartritme Variabiliteit, ofwel HRV. HRV is de variatie in tijd  in milliseconden tussen twee opeenvolgende hartslagen. Want hoewel onze hartslag vrij stabiel voelt, is deze dat niet.  Deze variatie  is de weergave van  fysiologische processen. Wil je stress, herstel, slaap fysieke activiteit en gezondheid inzichtelijk maken? HRV is de ideale biomarker om inzicht in te hebben.

Je ziet hoe je lichaam reageert op mentale en fysieke stress. Stress is positief, teveel stress is negatief. Met het tracken zie je of de balans tussen stress (mentaal en fysiek) en herstel goed is.

Welke inzichten komen uit een preventieve screening?

De data die we verzamelen tijdens de preventieve screening om tot deze inzichten te komen is Hartritme Variabiliteit, ofwel HRV. HRV is de variatie in miliseconden tussen twee opeenvolgende hartslagen.

Want hoewel onze hartslag vrij stabiel voelt, is deze dat niet op miliseconde niveau en deze verschillen zijn indicatoren van diverse fysiologische processen. Wil je stress, herstel, slaap fysieke activiteit en gezondheid inzichtelijk maken? dan is HRV een ideale biomarker om inzichtelijk te hebben.

Je ziet hoe je lichaam reageert op mentale en fysieke stress. Stress is postief, teveel stress is negatief. Met het tracken zie je of de balans tussen stress (mentaal en fysiek) en herstel goed is.

Hoe verbetert een goed ingezette healthtracker productiviteit?

Een healthtracker maakt een onbewust en bewust gevoel inzichtelijk en leert mensen wat een bepaald gevoel betekent. Want niet iedereen heeft op elk moment grip op het eigen energieniveau of interpreteert een lichamelijk signaal juist. HRV data helpt de koppeling te maken tussen wat de persoon voelt en welke actie deze nodig heeft. "Moet ik deze paragraaf afschrijven of moet ik nu echt even van mijn plek voor die kop koffie"? of, is het wel verstandig om na een hele stressvolle dag nog een zware fysieke inspanning te doen. Soms is het zoiets simpels die de productiviteit verbetert, maar wordt snel genegeerd. Met verlies van momentum tot gevolg.

Momentum is sowieso een belangrijk gevoel voor mensen om vast te houden. Want als er momentum is dan voelen wij zingeving en meesterschap, wat leidt tot een goed gevoel. Maar krampachtig vasthouden aan het momentum zorgt er regelmatig voor dat je de flow verliest. Dit gebeurt vaak wanneer je batterij leeg raakt en leidt tot frustratie, vermoeidheid en stress. Deze gevoelens kunnen escaleren en leiden tot uitval.

Welke strategische waarde heeft het inzicht in HRV voor mij en mijn collega's?

Een datagedreven aanpak leidt op deze manier tot verbeterde gewoontes en welzijn. Want momentum wordt vaker behouden en daardoor blijven mensen in hun flow en leidt tot meer energie, betere fitheid en verhoogde producitviteit

Aan de andere kant van de medaille brengt HRV-data real-time inzicht wanneer het niet goed gaat en kan er preventief gehandeld worden.

Zeker in het geval van stressklachten is voorkomen beter dan genezen en kan langdurige uitval voorkomen worden. Vaak is het niet alleen de werk situatie die leidt tot negatieve stress. Een goede basis conditie en stabiele thuissituatie hebben een grote invloed op de individuele stress en herstel balans van de medewerker.

De verkregen inzichten helpen mensen met elkaar te bespreken wat ze nodig hebben en dit maakt onderling afstemmen makkelijker, duidelijker en toegankelijk. Hierdoor zijn jij en je collega's effectiever, leveren jullie hogere kwaliteit en productiviteit en verlaagd het kosten.

Wil je meer weten?

De Whitepaper "Van subjectieve vitaliteit naar objectieve vitaliteit" en mijn begeleidende E-mails gaan dieper in op de mogelijkheiden van HRV data voor jouw organisatie. Op deze manier weet je precies wat deze aanpak voor jou en je collega's doet.

Download de Gratis Whitepaper