Wanneer zijn we het meest gestrest en hoe voorkom je dat?

Wanneer zijn we het meest gestrest?

Stress is een individuele reactie. We hebben allemaal onze eigen stressoren die vaak gekoppeld zijn aan onze huidige levenssituatie. Het goede nieuws is dat het volkomen normaal is om stress te hebben - zorg er gewoon voor dat je voldoende herstel hebt.

Volgens de database van Firstbeat is het aan het einde van de week wanneer we het meest gestrest lijken te zijn en minder herstellen. Aan het einde van de week is ons energieniveau meestal op zijn laagst, dus zorg ervoor dat je de tijd vindt om de dingen te doen die je leuk vindt in het weekend en dat je veel hersteltijd inplant.

Meest stress volle dag van de week

Afbeelding: De balans tussen stress en herstel verzwakt tegen het einde van de week naarmate de belasting zich ophoopt (volgens firstbeat database-inzichten). De resultaten tonen de score van stress en herstelbalans op verschillende dagen van de week en het percentage van het slechtste resultaat van alle meetdagen.

Hoe kun je overbelasting proactief herkennen?

Verschillende interne en externe factoren dragen bij aan het gevoel gestrest te zijn. Als overbelasting chronisch wordt en je stress niet in balans brengt met voldoende herstel, kan dit leiden tot ernstiger problemen, zoals burn-out of gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om de oorzaken van overmatige stress te identificeren en er proactief mee aan de slag te gaan.

De meesten mensen zijn slecht in het reflecteren op hun eigen stress- en herstelbalans. Er zijn echter veel signalen die je kunt herkennen - en hoe eerder je signaleert hoe beter, zo voorkom je dat je overbelast raakt en een burn-out krijgt.

Wanneer er te veel stress in je leven is, kun je het gevoel hebben:

  • Altijd moe te zijn
  • Steeds prikkelbaarder te zijn
  • De voldoening van het voltooien van taken niet meer te ervaren
  • Je hebt moeite om te slapen
  • Het is moeilijker om je te concentreren

Als werkgever, collega of vriend kunt je dit herkennen aan:

  • Persoon lijkt afwezig te zijn in zijn werk en contact.
  • Een normaal betrouwbaar persoon begint deadlines te missen
  • Stemmings wisselingen
  • Verhoogd ziekteverzuim
  • Meer overuren maken (omdat ze proberen het werk bij te houden)

Objectieve meetgegevens geven waardevolle inzichten. Door met ons samen te werken, kun je zien hoeveel stress je ervaart, je energieniveau bewaken en potentiële gezondheid risico's proactief te identificeren.
Als je data continue overbelasting en te veel stress laat zien, krijg je een melding via de app die je eraan herinnert aandacht te besteden aan herstel en overmatige stress. Via de app krijg je real-time en via Smartbeat persoonlijk advies over hoe je overbelasting kunt voorkomen.

Hoe beïnvloedt fysieke activiteit en lichaamsbeweging het stressmanagement?

Fysieke activiteit is een vorm van acute stress op je lichaam omdat het sympathische zenuwstelsel geactiveerd word. Het is echter aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging en een goede conditie op de lange termijn fysiologische aanpassingen produceren die het vermogen van het lichaam om zich aan te passen aan stress verbeteren. Een studie die Firstbeats data daarvoor gebruikte, toont aan dat fysieke activiteit geassocieerd wordt met lagere stress op werkdagen.

slechte fysieke gesteldheid van invloed op herstel

Afbeelding:. Een laag niveau van fysieke activiteit wordt geassocieerd met slecht herstel. Firstbeat big data laat zien hoe personen die weinig bewegen significant meer stress en minder herstel hebben dan personen die fysiek actief zijn. Voldoende lichaamsbeweging ondersteunt voldoende herstel en stressmanagement.

Tijdens de pandemie en hybride werkperiode is het aantal passieve werkdagen (minder dan 1000 stappen per dag) dramatisch toegenomen, waarbij degenen die al het meest inactief zijn de meest dramatische resultaten laten zien. Om ervoor te zorgen dat je voldoende fysieke activiteit krijgt, dien je een activiteit te vinden die je leuk vindt en die in je leefpatroon past. Elke activiteit is beter dan geen activiteit! Probeer verschillende routines uit (bijvoorbeeld sporten voor of na het werk) om de activiteiten te vinden die het beste bij je levensstijl passen.

Hoe is slaap verbonden met stress?

Aangezien een van de belangrijkste doelen van slaap is om het lichaam fysiologisch en psychologisch herstel te gunnen, kan het niet krijgen van voldoende slaap je energieniveau en hoe je de volgende dag presteert nadelig beïnvloeden.

Herstellende slaap vermindert stress, dus hoe kun je ervoor zorgen dat je voldoende slaapt? Slaap kan eenvoudig worden verbeterd door ervoor te zorgen dat je in de eerste plaats voldoende slaap krijgt. Het is echter belangrijk op te merken dat het krijgen van voldoende slaap niet betekent dat je genoeg herstel krijgt. Je dagelijkse keuzes zijn echt belangrijk - voldoende fysieke activiteit en op het juiste moment gedurende de dag en ervoor zorgen dat je op regelmatige tijden gezonde voeding binnen krijgt, kan je vermogen om 's nachts beter te herstellen beïnvloeden.

Hoe kan ik stress optimaliseren en beheersen?

We zijn allemaal individuen en de sleutel is om je optimale stressniveau te vinden. Daarom is het belangrijk om erachter te komen wat voor jou het beste werkt en om je stress management vaardigheden te ontwikkelen.

Door te experimenteren en persoonlijke inzichten leer je de lichamelijke reacties beter te begrijpen en leer je om er beter mee om te gaan. Stress is cyclisch, maar op de lange termijn moet je je energiek en productief genoeg blijven voelen om gezond te zijn en je leef kwaliteit te verbeteren.

Waarom begin je niet vandaag nog!
Door gezonde routines stap voor stap te integreren, zoals fit blijven en overdag korte herstelmomenten te nemen, gun je jezelf de beste kans om het herstel in het dagelijks leven te vergroten.

Het monitoren van de reacties van je lichaam kan ook motiveren en inzicht bieden in wat de grootste stressoren van je dag zijn. Smartbeat geeft je een betrouwbare, kwantificeerbare analyse van je stress en herstel, met persoonlijke begeleiding over hoe je kunt verbeteren, zodat je altijd de controle hebt over je leefpatroon en leefbalans.

Start vandaag nog en neem contact met ons op of mail direct naar support@smartbeat.nl