Waarom poets jij je tanden?

Waarom poets jij je tanden?

Wat gebeurt er als jij een jaar lang je tanden niet poetst?
Je tanden worden geel, tandvlees groeit over je tanden, je krijgt een vieze adem, er komen gaatjes in je tanden en uiteindelijk moet je op de pijnbank  liggen bij de tandarts. Voldoende reden dus om twee keer per dag je tanden te poetsen!!

Wat gebeurt er als jij een jaar lang fysiek weinig tot geen activiteiten oppakt?
Je wordt dikker, je wordt eerder moe, je wordt depressiever en veel belangrijker je hart gaat veel minder goed functioneren en uiteindelijk roep je om hulp bij een specialist. Hoewel het dus van buiten zichtbaar is en van binnen merkbaar, is dit voor een groeiende groep geen wake-up call.

Welvarende maatschappij

We leven in een welvarende maatschappij. De meeste mensen hebben voldoende inkomen om te eten en te drinken, uit de kraan komt schoon drinkwater, er is heel goed onderwijs en onze gezondheidszorg staat op een hoog niveau. Negen op tien Nederlanders noemen zichzelf gelukkig, aldus het CBS en toch komt er veel ziekte voor in onze maatschappij.

 

Factoren die gezondheid beïnvloeden

Maar liefst 40% van de aandoeningen in Nederland zijn leefstijl gerelateerd. Veel mensen vinden het erg moeilijk om gezond te leven of weten niet hoe ze dat moeten doen. Hoe kan het dat in een ontwikkeld en gelukkig land het zo moeilijk is om gezond te leven? Een groot deel wordt verklaard door de moderne maatschappij waarin we leven. De mensen van vroeger moesten hard werken om voldoende eten, drinken en warmte te krijgen. Ze waren continu aan het lopen, jagen en oogsten. Als er eten was, dan moesten ze toeslaan en als hun maag vol was, gingen ze uitrusten om geen onnodige energie te verspillen.

Als je kijkt naar de huidige tijd waarin we leven, dan is er 24u per dag eten beschikbaar. Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat we het steeds gemakkelijker krijgen en steeds minder uitgedaagd worden. Ik ben ook een voorstander van technologische ontwikkelingen omdat ik het ook als prettig ervaar dat ik op de bank mijn vakantie kan boeken of een complete garderobe kast opnieuw kan vullen. Maar de keerzijde daarvan is dat we steeds meer op onze luie reet blijven zitten.

Tip:

Het dagelijkse tanden poets moment is de ideale tijdsbesteding om na te denken hoe je deze dag gezond en wel kunt invullen en als je in de avond je tanden poetst kun je reflecteren of het je ook gelukt is.

Stel jezelf de vraag:

  • Heb ik goed geslapen?
  • Hoeveel minuten heb ik vandaag aan fysieke inspanning gedaan?
  • Hoeveel minuten rust en herstel heb ik vandaag gehad?
  • Voel ik mij energiek?

Ow en check ook even de accu van de elektrische tandenborstel want die moet ook opgeladen worden.