Practice what you preach

Mijn Leefstijl

In mijn maandelijks Blog neem ik je mee in mijn leefstijl. Dit doe ik deze keer doormiddel van nieuwe inzichten met je te delen. De methode die ik gebruik om mijn leefstijl te begeleiden is Smartbeat Life. Ik draag een wearable genaamd de “bodyguard” die mijn hartslag, ademhaling, beweging, zuurstofopname en hart ritme variabiliteit (HRV) meet.

“Practice what you preach”

‘Excellent overall score’ 😊 Het goede voorbeeld geven is voor mij belangrijk omdat ik aan den lijve heb ervaren hoe je mentaal en sociaal in een isolement kunt raken als je een lange periode niet bezig bent met het nastreven van je eigen normen en waarden. Voor de buitenwereld vaak niet eens herkenbaar maar mijn zelfvertrouwen was zoek, waardoor ik sociale confrontaties liever uit de weg ging. Op een bepaald moment in die periode was het zelfs zichtbaar aan mijn huid. Ik geloof nog steeds dat die huidaandoening, een mijt die afvalstoffen achterlaat die zorgen voor ontstekingen in de huid, een gevolg was van langdurige stress. Gelukkig is die aandoening verholpen  en is het niet meer terug te zien in mijn biologische leeftijd 😊.

Wat mij enorm geholpen heeft is om altijd fysiek in beweging te blijven. Maar ook daar waren hardlooptrainingen die ik niet uit heb gelopen omdat ik het in mijn hoofd niet rond kreeg.  
‘Practice what you preach’ helpt mij ook om een praktisch inzicht te krijgen in wat er nodig is om een gezonde leefstijl na te streven. Waarschijnlijk ben ik niet de doorsnee Nederlander omdat mijn lat als ondernemer, triatleet, master student en gezinsman hoger ligt dan gemiddeld. Maar autonomie is de keuzevrijheid die je hebt in je eigen handelen en beschrijft het vermogen om jezelf te sturen. Ik streef mijn normen en waarden weer na en dat zorgt voor geluk, energie en zelfvertrouwen en resulteert weer in successen.

Ik hou van fysiologische data omdat mij dit inzicht geeft in mijn welzijn en presteren. Zo kan ik monitoren of mijn prestatie mijn welzijn beïnvloedt of andersom mijn welzijn mijn prestaties. Zo werd ik zondag 28 maart 2021 enigszins verrast met een persoonlijk record, waarbij accurate data aantonen dat ik tijdens mijn fietstraining 1 minuut lang 599Watt aan vermogen heb geleverd. Zonder data had ik niet geweten dat mijn fietsvorm ook op 43 jarige leeftijd (oeps biologische leeftijd verraden) nog groeiende is. Ik zou het misschien wel gevoeld hebben maar nu weet ik het 100% zeker. Dat boost het vertrouwen!!

 1min power all time

‘Practice what you preach’ zorgt er ook voor dat mijn kennis up to date blijft en dat is wel zo fijn voor onze klanten. Meesterschap is een drijfveer en een proces van de lange termijn. Mensen worden gemotiveerd door een uitdaging. Ze willen niet iets doen wat te makkelijk is, want dat is saai. Mensen willen ook niet iets doen wat te moeilijk is, want dat is beangstigend. Met leefstijldata kunnen wij fysiologische groei en uitputting inzichtelijk en concreet maken. Hoe fijn zou het voor je zijn als je weet dat je professionals om je heen hebt die jouw uitdagingen net groot genoeg maken om persoonlijk te groeien! Gaat dat vanzelf? Nee…

Mijn gemiddelde trainingsuren (zwemmen, fietsen, lopen en krachttraining) in de week liggen rond 10-12 uur. Ik hoor vaak: “Hoe manage je dat toch en hoe hou je dat vol??” Vragen waarbij ik altijd denk “gewoon” kwestie van keuzes maken, plannen en doen. Maar ook een kwestie van “gewoon” hard (vooral slim) er elke dag aan blijven werken. In dat slimme werken helpt de data mij weer om efficiënt om te gaan met mijn energiebronnen. Toont de HRV (hartritme variabiliteit) aan dat ik enkele dagen achter elkaar wat lagere waardes behaal dan pas ik daar heel eenvoudig mijn leefstijl op aan. Soms train ik dan wat minder en soms moet ik dan tijdens een werkdag wat minder hooi op  mijn vork nemen. Toont mijn HRV waarde weer groei dan pak ik het weer op. Daarbij is het belangrijk dat ik mij niet laat leiden maar laat begeleiden door de data. Soms geven de HRV data aan dat ik die dag rustiger aan moet doen maar als ik dan een belangrijke presentatie heb staan die veel energie vergt moet ik de data los laten en op mijn intuïtie vertrouwen.

Doordat ik zowel de negatieve als positieve kant van leefstijl heb ervaren is ‘practice what you preach’ een term waarbij ik durf te zeggen ‘kom maar op’.