Mijn Leefstijl Blog#1

Mijn Leefstijl

In mijn maandelijks blog neem ik je mee in mijn leefstijl. Dit doe ik door middel van twee opeenvolgende dagen met je te delen. De methode die ik gebruik om mijn leefstijl te analyseren is Smartbeat Life. Ik draag een wearable genaamd de “bodyguard” die mijn hartslag, ademhaling, beweging, zuurstofopname en hart ritme variabiliteit (HRV) meet.

Donderdag 7 januari 2021

Leefstijl analyse 7 januari 2021


Vandaag werk ik op locatie en is het een dag waarbij ik veel sta en veel gesprekken voer met mensen die een Corona test komen afnemen. Ik werk naast onze startup (tijdelijk) één dag in de week als teststraat medewerker om zo een bijdrage te leveren aan het overwinnen van deze COVID-19 pandemie.

Het is geen stressvolle dag en dat zie je ook tussen 9.00 uur en 16.30 uur. De rode zones geven mijn stress weer. Daarin zie je een relatief vlak profiel en mijn hartslag (zwarte lijngrafiek) toont amper een verhoging. Aan het einde van de werkdag tonen de groene zones dat het werk minder stress oplevert, dit komt doordat er minder testen worden afgenomen en er dus meer tijd is voor “herstel”.
Nadat ik met ons gezin een gezonde maaltijd heb genuttigd speel ik nog enkele partijtjes tafeltennis met mijn dochter ( 9 jaar) en zoon (11 jaar). Dit doen we geregeld en ik merk dat ze steeds beter aan het worden zijn. Maar vandaag heb ik nog twee keer gewonnen 😊.
Ik sport bijna dagelijks (zie activity class 8.0 Top-level). In de avond staat er een indoor fietstraining op het programma. Een training van één uur met als doel het verhogen van mijn aerobe uithoudingsvermogen, geen zware training maar wel een training waarin met name het cardiovasculaire deel van mijn lichaam flink aan het werk wordt gezet (je ziet deze training terug in het donkerblauw en tevens zie je een flinke verhoging van mijn hartslag).
In de avond werk ik en kijk ik tussendoor tv. Dit doorwerken zorgt er wel voor dat ik niet tijdig afschakel van deze dag en het inslapen wordt daardoor negatief beïnvloedt. De stresspieken die je ziet tussen 23.00 en 24.00 uur duiden erop dat er nog zaken zijn die een fysiologische reactie uitoefen (dit kan bijvoorbeeld zijn dat er nog ideeën in mijn hoofd zitten die ik moet verwerken).  

Slaap analyse

In bovenstaande tabel (restorative effect of sleep) wordt de kwaliteit en kwantiteit van mijn slaap weergegeven. De algemene score van 89 toont aan dat het herstel tijdens de slaap goed is. De aanbevolen slaapduur ligt tussen de 7 en 9 uur per dag. Daar voldoe ik ruimschoots aan met mijn 8h.15min. Was mijn inslapen beter verlopen dan was de ‘amount of recovery during sleep’ i.p.v. 6h.59min. de volledig 8h.15min. geweest en had ik nog beter uitgerust de nieuwe dag kunnen beginnen.

 

Vrijdag 8 januari 2021

Vandaag start ik de dag met een ontbijt dat bestaat uit kwark, honing, muesli en een flinke kop koffie. Dit is bijna mijn standaard dagelijks ontbijt. Vooral de kop koffie zorgt er bij mij voor dat ik een flinke boost krijg. Ik had super veel zin in deze dag 😊.

Leefstijl analyse vrijdag 8 januari


De ochtendwandeling met onze hond geeft een licht fysieke inspanning weer (licht blauw). De koude frisse temperatuur zorgt bij mij voor een goede start.
Om 9.00 uur sluit mijn compagnon Paul aan om in de ochtend samen te werken. De energie en efficiëntie die wij beiden in onze startup steken zorgt ervoor dat we heel veel gedaan krijgen in een kort tijdsbestek. Deze ochtend bespreken we onze financiële boekhouding en werken we verder aan onze business roadmap. Een traject met Jean-Paul Urlings van Bizzdom. De roadmap bepaalt de strategische richting van Smartbeat de komende 5 tot 10 jaar.
Je ziet in de ochtend veel groene periodes en dit betekent dat mijn hartslag en ademhaling laag blijven waardoor mijn hart ritme variabiliteit (HRV) toeneemt. De combinatie van deze drie fysiologische factoren toont het stressniveau. Je kunt hierdoor opmaken dat ik energie haal uit de samenwerking deze ochtend.
De hardloop training staat direct na de lunch gepland en dat vind ik nooit echt prettig. Maar omdat aan het einde van de middag nog een strategische sessie staat gepland is er geen ander optie deze dag. Hardlopen in het donker vind ik niks en ik plan daardoor mijn dag vaak zo dat ik overdag mijn hardloop training kan volbrengen. De hardloop training is ook vandaag een training die mijn aerobe uithoudingsvermogen prikkelt. Deze trainingen heb ik nodig om in augustus aan Ironman 70.3 in Maastricht deel te nemen. Later in het jaar staat ook nog de marathon van Rotterdam op het programma. Het is dus heel belangrijk dat ik mijn basisconditie aanscherp waardoor ik richting de wedstrijden mijn trainings intensiteit kan verhogen. Het snel zakken na de training van mijn hartslag (zwarte lijngrafiek) toont aan dat mijn conditie in orde is. Anders gezegd betekent dit dat ik snel herstel van stressmomenten. Want een hardloop training is ook stress en stress betekent een fysiologisch hoger activeringsniveau van je lichaam. zie ook Blog stress!! Hoe kom ik er vanaf?
Van 15.30uur tot 17.30 uur is de strategische sessie met Bizzdom en deze meeting vergt actie en reactie en dat is duidelijk terug te zien.

Als je 7 en 8 januari samenvat dan zijn het twee dagen geweest waarin de balans tussen stress en herstel goed verdeeld is. De “negatieve” stress die ik heb opgelopen tijdens werk en sport worden voornamelijk tijdens zeer goede nachtrust verwerkt. Je kunt dus zeggen dat ik deze twee dagen fysiek en mentaal gegroeid ben. De lijngrafiek in onderstaande tabel toont de energie toename aan.

 

Leefstijl samenvatting


Wil je het volledige leefstijl rapport inzien contact