Je dagelijkse routine verandert plots! Hoe zorg je voor je fysieke en mentale welzijn?

Hoe zorg je voor je fysieke en mentale welzijn wanneer je dagelijkse routines plots veranderen.

rustig blijven en doorgaan” is een vaak gehoord advies. De meeste van ons hebben het effect van het huidige sociale isolement nog nooit eerder ervaren. Wij zijn zo vertrouwd geraakt met onze persoonlijke routines dat dit isolement ons mentaal en fysiek door elkaar schudt.

De fysieke en mentale uitdagingen die je ervaart variëren sterk door je leeftijd, je gezondheid, woonomgeving, je financiële mogelijkheden, welke baan je hebt, of je kinderen naar school gaan, etc. Tijdens deze pandemie is het lastig om je vertrouwde structuur vast te houden. Simpelweg omdat je niet de faciliteiten en mogelijkheden hebt die je voorheen wel had.

Daarom is het belangrijk om zelf, “op te staan”, je aan te passen, creatief te zijn en je eigen leefpatroon realistisch te beoordelen.

Hoe doe je dat?

Waar heb je direct invloed op.

Differentieer tussen zaken waar je direct invloed op hebt en waar je geen directe invloed op hebt. Breng focus aan waar je direct invloed op uit kunt oefenen!
Dit zal snel een positief effect hebben op je mentale welzijn omdat je hersenen houden van gewoontes en routine. Het brein heeft dus een actieplan nodig.

Slaap voldoende!

  • Er is bijna niks belangrijker. De kwantiteit en kwaliteit van de slaap zorgen voor je immuniteit en veerkracht. Slaap is de beste periode in je dag om te herstellen van de extra stress die je huidige situatie ontregelt.
  • Geef prioriteit aan de kwantiteit en zorg voor regelmaat in je slaapschema.
  • Creëer routine voordat je naar bed gaat. Maak een duidelijk plan wanneer je “uit gaat” en focus op “afschakelen”.
  • Onderzoek wat bij jou werkt bv. lezen, muziek luisteren, tv kijken etc. Werkt dat niet dan kun je experimenteren met mediteren, rustige rek- en strekoefeningen, ontspannende muziek, ademhalingsoefeningen of mogelijk een luisterboek. Je zult dan gaan ervaren welke routine jou helpt om je hartslag en ademhaling naar beneden te krijgen. Zelf heb ik ervaren dat ik rond 20.30 in mijn “huispak” op de bank ga zitten en wat tv kijk en mogelijk nog wat lees.

Fysieke activiteit!

  • Als je gewend bent om normaal naar de fitnessclub te gaan, of in teamverband te bewegen dan zul je je nu moeten aanpassen en creatief moeten zijn met de mogelijkheden. Stop niet met je sportieve activiteiten want beweging zorgt voor stevigere spieren, betere conditie en brengt de stofwisseling op een hoger peil. Daardoor slaap je weer beter ben je meer ontspannen en mentaal beter in balans.
  • Enkele ideeën die je toch kunt doen. Wandelen, joggen, hardlopen, fietsen, online workout etc. Wandelen is voor bijna iedereen te doen en zeker in de avond in het donker wandelen (zorg voor veiligheid) draagt enorm bij aan het afschakelen van je dag.
  • Ga geen 5km hardlopen als je nooit hardgelopen hebt. Begin op het niveau dat voor jou individueel van toepassing is en trek je niks aan van je omgeving.
  • Maak een plan voor jezelf. Bijvoorbeeld over 4 weken wil ik 45 minuten stevig door kunnen wandelen. Maak het plan SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden)
  • Accepteer dat deze periode vaak anders loopt dan je gepland hebt. Zorg ook voor routine. Bv elke dinsdag, donderdag en zondagmorgen plan ik om te gaan wandelen.

Voeding!

  • Samen met fysieke activiteit en slaap is voeding de sleutel voor een goede immuniteit, voldoende energie, en een goede gezondheid. Het lichaam heeft gezonde voeding nodig om optimaal te functioneren.
  • Ben ook hier creatief en sla eten in dat lekker en gezond is en ook makkelijk te bereiden is.
  • Eet en drink zo weinig mogelijk bewerkte producten. Bij elke bewerking van producten gaan voedingsstoffen verloren. Soms ontkom je er niet aan maar eet er niet te veel van.
  • Eet regelmatig, eet met aandacht en eet het liefst in gezelschap. Plan je maaltijden op vaste tijden. Eet zo min mogelijk tussen de maaltijden door.

Herstel & mindfulness!

  • Slaap is de periode om te herstellen, maar zorg er ook voor dat je overdag je stress niveau in balans houdt. Zorg voor routine in je pauzes en tijdens deze pauzes doe je dingen die voor ontspanning zorgen. Experimenteer totdat je gevonden hebt wat bij jou past.
  • Als je in deze periode stress voelt, dan is dit een geschikte periode om te onderzoeken hoe je in het NU kunt zijn. Ademhaling, meditatie, bodyscan etc. zijn tools die je relatief eenvoudig in kunt zetten.
  • Mindfulness leidt tot meer rust en minder stress, tot beter omgaan met pijn, ziekte en slaapproblemen en om echt bewust te genieten.
  • Zelf eet ik veel te snel en ondervind daardoor darmklachten. Ik experimenteer nu met mindful eten. Tussentijds even mijn bestek neerleggen, bewust kauwen en met mijn zintuigen proeven van de hap die ik net genomen heb.

Onlangs heb ik het Smartbeat leefstijl assessment toegepast en dat toont aan hoe ik mij in de huidige situatie heb aangepast. Het inzicht en de bevestiging in de data die ik krijg laat zien dat de aanpassingen de gewenste uitwerking hebben.

De 24 uurs grafiek hieronder toont dat dit een goede dag is voor mij. Het lukt mij bijna altijd om intensieve arbeid af te wisselen met enkele pauzes en enkele fysieke activiteiten. De balans in deze dag resulteert in een zeer goede nachtrust (score 71/100) 😊.

Het is mijn normale bedtijd en het goede eraan is dat de lengte van de slaap omvangrijk is. Omdat ik rond 5 uur al deels wakker was heb ik toch een goede nachtrust gehad en goed kunnen herstellen. De twee fysieke activiteiten van circa 20 minuten worden goed beoordeeld (54/100). Dit toont aan dat matige inspanning van relatief korte duur voldoende is om voordelen in je gezondheid te behalen.

Nieuwsgierig hoe jouw dag er uitziet? Neem contact met ons op.

Dagelijkse routine