HRV Leefstijl analyse COVID-19

De impact van COVID-19 wordt gevoeld over de hele wereld – Financieel, sociaal en uiteindelijk ook in sterfte cijfers. Op het moment van schrijven zijn er wereldwijd 1.954.336 miljoen doden. Daarentegen zijn er 66.845.955 miljoen mensen hersteld nadat ze een positieve COVID-19 diagnose hebben gekregen.

Maar wat gebeurt er als je in je lichaam als je van COVID-19 hersteld bent? Hoe eenvoudig is het voor een persoon om terug te keren na een COVID-19 besmetting?

Medische professionals over de wereld kunnen het niet met zekerheid aangeven terwijl de pandemie voortduurt. Een recente meting met behulp van de technologie die Smartbeat toepast, heeft een uniek inzicht gegeven in een persoonlijk verhaal van een persoon die corona heeft “overwonnen”.

Lange termijn impact?

De persoon, een 47-jarige man uit London, wordt in Maart 2020 positief getest op corona. Hij wordt niet opgenomen in het ziekenhuis maar hij wordt ruim een week lichamelijk weggevaagd en heeft veel pijn, moeite met ademhalen, koorts en uitputting verschijnselen. Gelukkig herstelt de man volledig en keert hij terug naar zijn normale dagelijkse bezigheden. Een maand na een negatieve test ondergaat de man een Lifestyle assessment. Deze meting registreert fysiologische reacties gedurende drie etmalen. Hierbij wordt doormiddel van data analyse de hartritmevariabiliteit, slaap, herstel, fysieke activiteit en stress van de persoon gemeten.

De persoon in kwestie pakt zijn dagelijkse routine, zoals sportieve activiteiten en werk, weer op. Een combinatie die normaal gesproken energie oplevert. Maar de resultaten van de drie daagse meting tonen aan dat, hoewel hij hersteld was van COVID-19, de gevolgen van de longinfectie veel impact hebben op zijn herstel vermogen. 

Voor een man van deze leeftijd ligt de stress- en herstelscore in het leefstijlrapport gemiddeld op 53 van de 100 score punten. Het gemiddelde ‘herstellende vermogen van slaap’ ligt op 57 van de 100 score punten. Deze man komt uit op een score van 9 (stress en balans) en 22 (herstellend slaap vermogen) van de 100!!! Dat is schokkerend slecht.

Uitputting

Bovenstaande grafiek toont geen herstel (groene zone) overdag. Dit heeft een negatief effect op de volgende dagen en zorgt voor uitputting van het lichaam

Op de 1e dag van het leefstijl assessment is er naast de 13 minuten middel-zware fysieke activiteit (donkerblauw), 8 uur slaap gedetecteerd en ondanks voldoende slaap uren is er geen herstel waar te nemen gedurende de nacht.

Firstbeat performance directeur Nigel Stockill verklaart waarom de infectie deze fysiologische reactie veroorzaakt. “Op het eerste gezicht ziet de trainingsintensiteit er relatief laag en verstandig uit, wat normaal een trainingseffect van 2.9 ( trainingseffect wordt gemeten op een numeriek oplopende schaal waarbij 1’ makkelijk herstel is en 5’ overbelasting) oproept. Normaal heeft deze score geen effect op de gezondheid. Als het lichaam echter tegen een infectie “vecht” kan zelfs deze relatief lage training stress voor overbelasting van het lichaam zorgen en het vermogen om te herstellen tegen gaan.

Slecht herstel overdag en tijdens de slaap zorgt dat het lichaam nieuwe uitdagingen minder goed aankan.

Dag 2 heeft de persoon meer fysieke activiteit verricht in de hoop zijn normale gezonde leefstijl op te pakken. Het lichaam vertoont echter het totale onvermogen om te herstellen van 1 uur fysieke training.

Op bovenstaande grafiek zie je dat de persoon na de fysieke inspanning geen, zoals je normaal verwacht, fysiologisch herstel aantoont – voornamelijk tijdens de slaap niet.

Dag 3 is een vergelijkbaar verhaal. Hoewel de persoon in het logboek aangeeft dat er specifieke perioden van herstel in zijn dag zijn opgenomen, is zijn lichaam wederom niet in staat om effectief te reageren op de fysiologische stress die veroorzaakt wordt door werk en matige lichaamsbeweging.

Bovenstaande grafiek toont ondanks pogingen van het individu om specifieke delen van de dag te ontspannen, dat het lichaam gedurende die 60 minuten herstel niet in de fysiologische “herstel stand” kwam.

Het eindresultaat is een uitputting van de energiebronnen in alle drie de dagen. Dat leidt tot een aanzienlijke energie afname van dag 1 t/m 3.

Na de pogingen om de fysieke activiteiten weer op te pakken geeft de lijngrafiek aan dat het energieniveau van het individu over de drie dagen een dalende trend laat zien.

Hoewel deze resultaten van slechts één persoon zijn na een COVID-19 infectie is het interessant te zien dat de ziekte kennelijk een grote impact heeft op het herstelvermogen van deze persoon. Hiermee suggererend dat een geduldige en langzame benadering een terugkeer naar het “normale” leven sterk aan te bevelen is.

Wil jij ook een leefstijl analyse en coaching? klik op de link en je leest wat je kunt verachten.

De credits van dit artikel gaan naar onze Partner Firstbeat .