Heb jij keuzes of maak jij keuzes?

Ik word er echt helemaal gek van ☹ Is er nu daadwerkelijk vraag naar al deze producten? Ineens komt de minimalist en wereldverbeteraar in me naar boven, als ik om 19.45 uur nog even besluit om snel wat inkopen te doen en voor het rek met pindakaas sta. Keuze uit naturel, met nootjes, crunchy, creamy, Amerikaans, biologisch, met extra proteïne en zelfs met karamel-zeezout. En niet van 1 merk, maar van zeker 4.

Met diezelfde blik maak ik mijn boodschappenrondje af, langs het rek met 30 soorten granola, 15 soorten brood en 10 soorten broodjes, met wel 50 soorten vleeswaren. Worden mijn tanden witter van de “extra white” of de “super white” variant? Of heb ik één van de 27 andere tandpasta’s nodig.

Normaal gesproken sta ik hier niet zo bij stil. Ik maak instinctief mijn keus en loop door, maar denkend aan de mooie dingen die wij bij Smartbeat doen, vraag ik mij af in hoeverre het verkrijgen van al deze prikkels en het continue maken van afwegingen en keuzes invloed hebben op mijn stressniveau.

 

Keuzestress, niet voor niets een woord! We worden bedorven onder de opties en zien vaak door de bomen het bos niet meer. Begrijp me niet verkeerd, ik prijs mij iedere dag gelukkig dat ik in een welvarend land woon en dat wij überhaupt een keus hebben, maar ergens voelt het ook verkeerd. Ik kies uit 15 soorten pindakaas, waar tegelijkertijd op andere plekken ter wereld mensen omkomen van de honger. Ook dit houdt me even bezig en ik voel mijn sociale verantwoordelijkheid opkomen, wederom een prikkel voor mijn brein en lijf.

Ik besluit Mark hierover een appje te sturen en bij het afsluiten kies ik uit een van de 200 emoji’s die ik kan kiezen en zie ik er weer een aantal nieuwe tussen staan. Heeft nu echt iemand whatsapp een bericht gestuurd dat ze zonder de emoji met dikke wenkbrauwen en snor geen leven meer hebben? Wie heeft hier behoefte aan?

 

En ik overdrijf natuurlijk weer een beetje, maar het beeld is duidelijk. Iedere dag worden wij uitgedaagd om tientallen, wellichten honderden keuzes te maken. We hebben dit voor een groot gedeelte geautomatiseerd, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat er mensen zijn die door de bomen het bos niet meer zien en dat de maatschappelijke druk, de overvloed en het gebrek aan feiten om echt goede keuzes te maken ontbreekt en dit stress verhogend werkt. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om af te schakelen, prikkelarm te zijn en je lichaam de mogelijkheid te geven om te herstellen.

De balans tussen Stress en Herstel is een van de belangrijkste waarden die wij uit onze leefstijlanalyse halen. Accepteer maar dat we dagelijks stress ervaren. Al die eerder genoemde stressoren komen zowel van binnen als van buiten af. Ons lichaam is daarom continu bezig om de balans of homeostase in het lichaam te behouden en zo direct de overleving te beschermen. Ons lichaam is extreem goed in het aanpassen aan veranderende omstandigheden zodat we al die bovengenoemde prikkels goed kunnen verwerken. Maar natuurlijk kan uiteindelijk de grens worden bereikt. Als jij jarenlang te hard werkt, kun je een burn-out krijgen. 

 

Ben jij je bewust van de mate van stress en herstel op een dag? Werkt die Netflix-serie kijken wel echt herstellend, of dat lezen van dat spannend boek?

Wil jij echt een goede keus maken? Kies dan eens voor onze leefstijlanalyse en stel jezelf in staat je toekomstige leefstijlkeuzes met meer onderbouwing te maken.

 

In mijn volgende blog vertel ik je graag meer over de 2 belangrijkste keuzes in mijn leven.