De invloed van HRV op gedrags beinvloeding
Het aantal studies over HRV (hartritme variabiliteit) zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen. Zoek op Google maar eens naar de term 'HRV' en je krijgt 66.100.000 resultaten.
In wetenschappelijke kringen is het al meer dan 20 jaar een onderzocht thema. De wetenschap is eensgezind over de toegevoegde waarde van HRV. Wil je stress, herstel, slaap, fysieke activiteit en je algemene welzijn monitoren en inzichtelijk maken dan is HRV de ideale biomarker.
Had ik vroeger maar.......
Mij is het ooit overkomen! In 2017 had ik mij voorgenomen om de grootste sportieve uitdaging met mezelf aan te gaan. Als geoefende en ambitieuze triatleet is een hele triatlon volbrengen het ultieme summum.
Maar tot een positief einde is het toen niet gekomen. De fysiologische signalen die mijn lichaam al maanden voor de wedstrijd aangaven heb ik continu genegeerd. Ik dacht dat het gewoon bij de training en voorbereiding hoorde. Je traint en je wordt moe dacht ik en dat leek mij een logische conclusie. Je werkt en je ervaart stress, ook dat leek mij een logische conclusie.
Had ik toen maar meer geweten over hartritme variabiliteit dan had overtraindheid en een bore-out voorkomen kunnen worden.
HRV inzetten in organisatie welzijn
Signalen herkennen is niet zo moeilijk. Maar signalen herkennen en er een gepaste actie op los laten dat is wel moeilijk. Het is duidelijk dat HRV, mits het met de juiste technologie gemeten wordt, je mentale en fysieke stressniveaus nauwkeurig inzichtelijk maakt.
Als je HRV als uitgangspunt neemt in het meten van organisatie welzijn dan breng je eenvoudig de volgende output naar boven. Zowel op individueel, team als organisatieniveau.
- stress & herstel
- Slaap
- Fysieke activiteit
- Lichamelijke energie balans
Met de hardware en software die wij toepassen krijgt elk individu een beter inzicht in de bovengenoemde factoren die stress veroorzaken of herstel bevorderen. Ook geeft het feedback over fysieke activiteiten in termen van intensiteit, duur, en training effect. Het doel van de metingen is om het individu te helpen om de juiste werk-privé balans te vinden en stress en herstel in een juiste verhouding te plaatsen.
Dat niveau is bij elk individu anders en wat voor de een effectief werkt kan voor een ander tegenovergesteld werken. De essentiële drive is om positieve stress in voldoende mate toe te passen waardoor de medewerker met de juiste energiebalans zijn werkzaamheden kan verrichten. De juiste balans zorgt zowel op de werkvloer als in de thuissituatie voor een optimaal leefpatroon.
Om een optimaal leefpatroon te bereiken is het toepassen van ECG-technologie het middel om de medewerker effectief en eenvoudig te ondersteunen. De technologie zorgt voor een data-gedreven aanpak van organisatie welzijn en maakt het in alle lagen van de organisatie inzichtelijk, objectief en doeltreffend.
Het draait daarbij om beïnvloeding van gewoontes en de techniek zorgt ervoor dat:
- Het zichtbaar wordt
- Het aantrekkelijker wordt
- Het gemakkelijker wordt
- Het voeldoening geeft
Referentie: Atomic Habits, James Clear
Het zichtbaar maken Mensen zijn visueel ingesteld en leren sneller door te doen en te ervaren. Het vastleggen en zien van je handelingen kan een trigger zijn die je volgende handeling in gang zet. Het inzichtelijk maken van je gewoontes zorgt als vanzelf voor een reeks zichtbare aanwijzingen, zoals inzicht in stressniveau, slaap kwaliteit of beweeg intensiteit.
Het aantrekkelijker maken zorgt dat het verleidelijker wordt om te werken aan een optimaal leefpatroon. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Individuele interesses zorgen ervoor dat het lastig is om het voor iedereen aantrekkelijk te maken en te houden. Met de data-gedreven inzichten die je krijgt is het veel sneller mogelijk om de individuele interesse naar boven te halen. Het effect wat dan optreedt heeft een biologisch kenmerk met de aanmaak van dopamine (chemische stof die gewoontes beïnvloedt). Voordat een gewoonte of aanpassing is aangeleerd, komt er dopamine vrij als de beloning wordt ervaren. Bij een nieuwe meting krijgen de hersenen weer een signaal dat we vooruitgaan, daardoor raken we gemotiveerder om verder te gaan op de ingeslagen weg.
Het gemakkelijker maken is het toepassen van technologie zoals horloges, ringen, of andere draagbare apparaatjes. De techniek zorgt voor automatisering. Als je uit het toepassen van de techniek de juiste inzichten verkrijgt dan maak je het aantrekkelijker om te blijven werken aan een optimaal welzijn.
Technologie gebruiken om je gewoontes te automatiseren is de betrouwbaarste en effectiefste manier om het juiste gedrag te garanderen.
Dat het voldoening geeft betekent dat de kans groot is dat we bepaald gedrag herhalen als de ervaring bevredigend is. Het bijhouden van gewoontes kan al een beloning op zich vormen. Door keer op keer de urgentie te voelen en te zien waar je voordeel en nadeel uithaalt ga je ervoor zorgen dat je leefstijl aanpassingen geautomatiseerd gaan worden.
Kortom het inzichtelijk maken van HRV creëert een zichtbare aanwijzing die je eraan herinnert dat je moet handelen. Het is op zich al motiverend omdat je de vooruitgang die je boekt ziet en die niet wil kwijtraken.
Wil je nu eens vrijblijvend met mij het gesprek aangaan over strategische vormgeving van organisatie welzijn, dan maak ik daar graag tijd voor. Ik ben te bereiken via mark@smartbeat.nl of via 06-15165270
Om mijn volledige visie aangaande organisatie welzijn te lezen, raad ik je aan om de whitepaper 'van subjectieve vitaliteit naar objectieve vitaliteit' te lezen.