Data gedreven preventieve HRV screening
Preventieve HRV screening
Daar waar je in een "normaal" vitaliteit programma pas na maanden resultaat gaat zien, zorgt een data gedreven aanpak voor directe inzichten. Hieronder een voorbeeld van een medewerker (projectmanager) waar direct duidelijk is dat deze te veel werkstress ervaart.
Resultaat = directe actie = voorkomen langdurig ziekteverzuim
Uitgewerkt praktijk voorbeeld:

De betreffende projectleider werkt aan een project dat niet volgens wens verloopt. Uiteraard zijn er meerdere redenen waarom het project niet goed loopt. Waar het in dit voorbeeld om gaat is, wat dit fysiologisch met de output (HRV) van de medewerker doet.
Je ziet hieronder vijf opeenvolgende dagen, er is gestart op een vrijdag (dag 1). De bovenstaande grafiek (lichamelijk energieniveau) toont de vijf dagen achter elkaar. De zwarte lijn door die grafiek is het energieverloop gedurende de meting van de medewerker. Overdag is het normaal dat je energie verliest en dat we ons tekort tijdens de slaap weer aanvullen. Dit gaat goed tot dag drie (zondag). Vanaf maandag zie je dat het werk veel stress oplevert en dat de er geen herstel tijdens slaap plaats vind.
DAG 1 (vrije dag)

DAG 2 (vrije dag - weekend)

DAG 3 (vrije dag- weekend)

Vanaf maandag (werkdag) zie je dat het werk veel stress oplevert en dat de er geen herstel tijdens slaap plaats vind.
DAG 4 (maandag- werkdag)

DAG 5 (dinsdag- werkdag)

Tijdens het analyse gesprek met de medewerker wordt deze situatie besproken en het blijkt dat er al voor een langere periode werkstress wordt ervaren. De medewerker geeft zelf aan dat op werkdagen hij niet goed slaapt en tijdens slaap piekert over het project. Dit is duidelijk terug te zien in de data weergave (dag 4).
Resultaat is dat er na direct na het analyse gesprek overleg plaats vind met leidinggevende en dat de inzichten zorgen voor een begripvolle en oplossingsgerichte aanpak bij de leidinggevende.
Preventieve aanpak zorgt voor doeltreffende actie en voorkomen van verzuim.