Als de winter gaat slapen en het lente wordt

Ik ben echt een ochtendmens en ik vind het enorm fijn om wakker te worden van het zonnetje dat mijn slaapkamer binnen schijnt. Om die reden slaap ik eigenlijk het liefst met de gordijnen open. Ik heb het idee dan op een veel natuurlijkere manier wakker te worden, op het moment in mijn slaapcyclus dat bedoeld is om te ontwaken. Laat ik het omdraaien, wakker worden van de wekker, juist op het moment dat je in een diepe slaap bent geeft mij zowel fysiek, als mentaal een shock. Je schrikt wakker, direct een verhoogde hartslag en eigenlijk nog te moe om je ogen direct open te doen.

Echter, is het slapen met de gordijnen open, niet aan te raden. Onderzoeken laten zien dat slapen met een klein beetje licht de kans op depressies vergroot en het negatieve invloed heeft op je slaapkwaliteit. Dit komt omdat het licht je slaap-waakritme beïnvloedt en je automatisch minder melatonine (slaaphormoon) aanmaakt in een (te) lichte kamer.

Gelukkig zijn er oplossingen die “the best of both worlds” mogelijk maken en ervoor zorgen dat mijn kamer donker is in de nacht, maar de zonsopgang nabootsen in de ochtend.  

Als mijn wake-up light me wakker maakt uit een lichte slaap, op een veel natuurlijker moment, word ik fit en met een uitgerust gevoel wakker. Met mijn koude douche (dat ik weer actief heb opgepakt na het opnemen van de Podcast met Freek https://ap.lc/kAiyv ) vervolg ik mijn frisse ochtendgevoel en mijn dagelijkse shotje gember-citroen zorgt voor de finishing touch.

Ready for the day!

Onze slaapcyclus kent 5 fasen, die in totaal ongeveer 90 minuten duren. Als ik wakker word van het lekkere lentezonnetje, begeef ik mij in fase 1, waardoor wakker worden heel natuurlijk voelt.

Wil je nu niet direct investeren in een wake-up light, maar wil je toch eens ervaren wat wakker worden in de juiste slaapfase voor jou betekend, dan zou je eens kunnen beginnen met het berekenen van je ideale tijd om te gaan slapen. Als je rekening houdt met een cyclus van 90 minuten en de gemiddelde tijd dat iemand erover doet om in slaap te vallen is 14 minuten, dan zou je kunnen stellen dat als je rond 21.45 naar bed gaat, je om 22.00 slaapt en precies 6 cycli kunt slapen om vervolgens om 7.00 natuurlijk wakker te worden.

Slaap is wellicht de meest onderschatte activiteit die jouw leefstijl en gezondheid enorm beïnvloed. Bewegingsfysiologen in de topsport stellen dat goede slaap eenzelfde invloed heeft op sportprestaties dan bewegen en voeding samen. Nu zijn we niet allemaal topsporters, maar ik denk dat een kwalitatief goede slaap voor iedereen een enorme impact heeft op je algemene welbevinden.

 

Uiteraard wil ik je stimuleren om dit eens te gaan proberen en ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

 

Wist je overigens dat onze technologie een van de weinige gebruiksvriendelijke systemen is om slaapkwaliteit daadwerkelijk te meten? Een goede slaap kent een hoge hartritmevariabiliteit en laat dat nou juist hetgeen zijn dat wij meten!